img 6367 1

Un răsfăț de iarnă-vară care merge și cu smeură semi-dezghețată.

Profităm de semințele în ciocolată pe care le-am pregătit pentru un mic dejun minunat și rapid cu încărcătură glicemică controlată.

Un fruct mare de mango poate să ajungă pentru 3 porții. Dacă avem unul mai mic, e suficient pentru două.

Un amestec de năut, semițe de dovleac și de floarea soarelui, cu ciocolată negră și coajă de portocale, pentru mic dejun și gustări

Un amestec de năut fiert cu semințe de dovleac și floarea soarelui, totul într-un sos de ciocolată neagră și coajă de portocală.

supa mung

seminte in ciocolata  

 

Pentru 100 grame:

75 kcal; 2,45 g proteine; 3,85 g lipide; 8,14 g glucide; 2 g fibre; 481,6 mg sare;

o portie: 400 g

***

rezultantă aprox. indice glicemic = 34

încărcătură glicemică aprox. = 2,8  GL

***

 

Sugestie de prânz:

Supă cremă de  fasole mung - 400g

servită cu...

Un cracker cu semințe - 25 g

și

Salată de varză roșie ( 100 g varză roșie, o lingură ulei de in, oțet de mere maturat la rece,  un vârf de cuțit sare)

Completați cu...

Semințe aromate în ciocolată neagră ( vezi rețeta)  - 30 g   

  și

Un bol mic cu smeură proaspătă sau congelată - 50 g

685,6 kcal; 27 g proteine; 25,8 g lipide; 62,3 g glucide; 18 g fibre; 2,7 g sare

***

rezultantă aprox. indice glicemic: 32,1

încărcătură glicemică aproximativă: 20 GL

*** 

 

Pentru controlul glicemiei păstrați încărcătura glicemică pentru o zi la 45-60 unități GL !!!

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 250 g zarzavaturi pentru ciorbă ( o ceapă, un morcov mic, rădăcină de țelină, pătrunjel, păstârnac)
  • 150 g fasole mung pusă la hidratat peste noapte
  • 3 linguri ulei de măsline extravirgin ( 30g)
  • 2 linguri pline ulei de cocos extravirgin ( 30g)
  • 2 linguri pastă de tomate
  • o linguriță cu vârf de sare ( 7,5 g)
  • sucul de la o lămâie mare
  • apă până la 1,6 l
  • cimbru, foaie de dafin
  • 2 vârfuri de cuțit pulbere de curry cu aromele preferate dar cât mai exotice ( mango, ghimbir, turmeric,....)
  • pătrunjel verde pentru servit

 

Cum se procedează:

  • Se toacă zarzavaturile și se călesc ușor în uleiul de cocos împreună cu praful de curry, cimbrul, foaia de dafin, sarea;
  • Se adaugă fasolea și apă suficientă . Se fierb. 
  • Se transferă în blender și se mixează. Se completează cu apă  pînă la 1,6 l - cantitatea finală pentru 4 porții.
  • Se adaugă uleiul de măsline și se acrește cu suc de lămâie.
  • La final potriviți după gust cu piper și eventual curry. 

 


Mic dejun cu mix de citrice
-o porție-

 

 

439,3 kcal; 13,8 g proteine; 26 g lipide; 39,7 g glucide;
12 g fibre; 11,9 g sodiu;

• rezultantă indice glicemic: 34
• încărcătură glicemică: 13

*Dacă doriți să scădeți în greutate, pentru un necesar zilnic de 1200 kcal, mențineți încărcătura glicemică la 45 unități/zi, uniform repartizate.


Indicat și pentru controlul glicemiei, hipertensiune arterială.
În cazul bolilor autoimune și alergiilor la gluten înlocuiți cu o cereală fără gluten.

 

img 6163 bun

• sucul și pulpa de la o portocală medie - 100 ml ( dacă e bio, opriți puțină coajă pentru aromă)

• și pulpa de la o lămâie - 50 ml

• 1/3 banană medie - 35 g

• o mână caju crud - 30 g

• 1/3 avocado mediu - 35 g

Mixați toate ingredientele într-un blender. Dacă e prea gros, subțiați cu puțină apă.

Serviți cu un topping din:

• 2 linguri semințe de chia - 20 g

• 0 lingură complex forte germeni și tărâțe

 

1054754avocado 1050x700